2018 legjobbjai

2018 igazán sikeres év volt a Magyar Tájékozódási Futás történetében.  Ezen az éven kívül csupán egyetlen egyszer fordult elő, hogy az adott évben két világbajnoka volt a sportágnak (Oláh Katalin és Domonyik Gábor 1995-ben, felnőtt illetve junior kategóriában). 2018-ban pedig Gárdonyi Csilla lett junior és Weiler Virág főiskolás világbajnok.

A Tájékozódási Futó Gála szervezése közben született meg bennem a gondolat, hogy az ünnepélyes díjátadó esemény díjazottjainak megfelelő bemutatására – a tájfutó sportágban talán először – rövid riportfilmeket készíttetek az év legjobb budapesti versenyzőiről.

Az előkészítés szakaszában örömmel tapasztaltam, hogy az országos szövetség elnöksége is azonosulni tudott a kezdeményezéssel. Kérésükre bővítettük a meghívottak körét, így a díjazottak mellett az ország további néhány legjobbja kapott meghívást a forgatásra. A 15 meghívottból 12 fő élt a lehetőséggel, egy felvétel technikai okból elmaradt, így végül 11 kisfilm készült el.

A forgatási előkészületek nem csupán technikai, hanem tartalmi feladatot is jelentettek.  A leendő riportalanyok előzetesen kaptak egy-egy kérdőívet, amely talán számukra is támpontot nyújtott a felkészüléshez, lehetőséget adott az általam tervezett beszédtémák megismeréséhez. Én pedig a forgatást megelőzően visszaküldött kérdőívek alapján tudtam megfogalmazni a felteendő kérdéseket.

Jó volt látni, hogy élvonalbeli sportolóink örültek a lehetőségnek, tisztában voltak vele, hogy a riport és a díjátadó, mint média- és protokolláris esemény, éppúgy sportkarrierjük részét képezi, akárcsak a felkészülés. Hiszen a Gála alapötlete az volt, hogy méltó körülmények között kapjanak elismerést kiváló versenyzőink és a sportágunk ügyéért legtöbbet tevők.

Mi, sporttársak, azáltal, hogy jelen vagyunk, jelen voltunk, amikor átvették elismerésüket, együtt örültünk velük, bizonyosan emeltük a díj elismerésben megnyilvánuló értékét (emellett pedig baráti-sporttársi társaságban, kellemesen töltöttünk egy estét). A BTFSZ pedig, mint szervezet, e rövid filmek megvalósításával a gála programjának színesítésén túl a versenyzői pályafutás segítését is célozta: felhasználhatják bemutatkozó portfóliójuk részeként sportszervezetükben, vagy akár potenciális támogatóknál is.

Ezúton köszönöm a forgatás szervezésében való közreműködést Liszka Eszternek, a kisfilmek elkészítését Steiner Péternek, valamint a film elkészítéséhez nyújtott támogatást Bujdosó Istvánnak és Kálmán Péternek.

Mets Miklós

A filmek a nevekre kattintva megtekinthetőek:

Bakó Áron Bárány Tamás Bujdosó Zoltán Fekete Ágoston Füzy Anna Gárdonyi Csilla 

Miháczi Zoltán Ormay Mihály Sárközy Zsófia Weiler Virág Zacher Márton