Mi is az a tájfutás?

A tájfutás a tájékozódási sportok egyike, egy olyan, atlétikai jellegű futósport, ahol a versenyzőnek térkép és tájoló segítségével a térképen feltüntetett ellenőrzőpontokkal kijelölt pályán, a pontokat többnyire előírt sorrendben érintve, a legrövidebb idő alatt kell végigfutni. A versenyző az ellenőrzőpontok között maga választja meg az útvonalát.

További tudnivalók a tajfutas.hu oldalon.

Lehetőségek a szabadidő hasznos eltöltésére:

Edzések Budapesten

3Sz – Budapest Kupasorozat

Budapest Bajnokságok

Budapesti Tájfutó Napok

Országos Versenynaptár

Térképek iskolákkal – táblázat

Interaktív térkép és iskolakereső (fejlesztés alatt)

Okostelefonos alkalmazások tájfutáshoz:

Maprun

Állandó pontos pályák – MOBO

További tudnivalók:

Szabályzatok

Térképjelek 1.

Térképjelek 2.

Tájfutó fogalomtár

Szakágak:

Tájkerékpár – http://mtbo.hu

Tájfutó szempontból az a különlegessége, hogy a pályát kerékpárral kell teljesíteni. Bringások számára viszont úgy írható le, mint egy normál hegyikerékpár verseny (műfaját tekintve leginkább XCO), amelynek nincs kijelölt útvonala, csupán a pálya bizonyos pontjainak meghatározott sorrendben való érintése kötelező.

 

Trail-O

A Trail-O a tájékozódási sportok egy fajtája, melyet mozgássérültek számára alakítottak ki, de a tájfutók között is népszerű.  A Trail-O ajánlható mindenkinek, aki tájékozódási képességét szeretné fejleszteni, szívesen tölti idejét a szabadban, erdőben, és kedveli a kihívásokat – akár mozgáskorlátozott, akár nem.

 

Sítájfutás

A sítájfutás a sífutás és a tájfutás keveréke. Előre kihúzott, különböző minőségű sínyomokon kell a terepen elhelyezett ellenőrzőpontokat a térkép segítségével megtalálni, a megfelelő sorrendben. A sítájfutás tekintetében hazánk adottságai mérsékeltnek mondhatók, de egy jó szezonban akár 5-6 hétvégén is van verseny.

 

Ugrás a Magyar Tájkozódási Futó Szövetság oldalára